Viitasaari-Seura

2009

Viitasaari-Seura ry:n toimintakertomus vuodelta 2009

Yhdistyksen hallinto

Laitisenkuja 1:ssä  18.3.2009. Mukana oli 9  yhdistyksen jäsentä.

Johtokunta on toimintavuoden aikana kokoontunut 6 kertaa. Lisäksi johtokunnan jäsenet ovat pienemmällä kokoonpanolla muutamia kertoja pohtineet tulevien tapahtumien järjestelyjä. Erityisesti 60-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestelyt Yhdistyksen sääntöjen mukainen kevätkokous pidettiin Miekkaniemen kahvilassa, vaativat monia palavereja. Juhlavuoden kulusta on selostus edempänä Tilaisuudet-kappaleessa.

Yhdistyksen johtokuntaan ovat kuuluneet Anneli Martinkauppi puheenjohtajana, Teuvo Ruuhi varapuheenjohtajana, Helena Raatikainen sihteerinä, Aino Silvennoinen rahastonhoitajana sekä jäseninä Reino Huuskonen, Päivi Leivonen-Majaniemi ja Lasse Vesterinen.

Valokuva-arkiston hoitajana ja seuran nettisivujen ylläpitäjänä on edelleen toiminut Juhani Ruuska.

Syyskokouksessa  3.12.2009 kivilukiolla valittiin seuran puheenjohtajana jatkamaan Anneli Martinkauppi. Kokouksessa oli 10 yhdistyksen jäsentä.

Tilintarkastajiksi valittiin Heikki Kokkinen ja Antti Pakari.

 

Kokousohjelmat

Kevätkokouksen jälkeen Ilpo Laitinen kertoi kiinnostavasti Laitisen kauppahuoneen pitkästä historiasta. Syyskokouksen jälkeen kulttuuritoimenjohtaja Jorma Rihto kertoi lukioalueen ja kivilukiorakennuksen kohtalosta sen jälkeen, kun lukio-opetus siirtyy yläkoulun yhteyteen Haapaniemen koulukampukselle. Etenkin lukioalueen tulevaisuudennäkymät synnyttivät vilkasta keskustelua.

 

Tilaisuudet

Perinteen mukaisesti yhdistys järjesti yhdessä seurakunnan kanssa kesäkuun viimeisenä sunnuntaina kotiseudun sunnuntain ja kesäviitasaarelaisten kirkkopyhän.

Juhlavuoden tapahtuma tilaisuus pyrittiin järjestämään hieman juhlavampana. Viitasaari-Seuran jäsenet toivottivat runsaslukuisen (n. 280 henkeä) kirkkoväen tervetulleeksi, tekstien lukijoina olivat Päivi Leivonen-Majaniemi ja Heikki Kokkinen. Kirkkokahvit ja pieni ohjelmatuokio järjestettiin Porthanin puiston Lotta-majalla. Vetreät-tanssiryhmä esiintyi, ja puheen piti tunnettu kesäviitasaarelainen, toimittaja Unto Hämäläinen. Juhlaan osallistui n. 150 henkeä.

Juhlavuoden tärkeitä tapahtumia olivat kaksi kuukauden mittaista valokuvanäyttelyä Kylät Galleriassa K-kauppakeskuksen City-galleriassa, ensimmäinen maaliskuussa, toinen lokakuussa. Näyttelyihin suurin osa Viitasaaren toimivista kyläyhdistyksistä oli koonnut omaa kyläänsä esitteleviä valokuvia ja tekstitietoutta. Näyttely tavoitti suuren yleisömäärän, ja seura sai tätäkin kautta toimintaansa tutummaksi.

Varsinainen 60-vuotisjuhlatapahtuma pidettiin kutsuvierasjuhlana Kannonkosken Latokartanossa. Juhlalla haluttiin muistaa seuran aktiivisia toimijoita. Kotiseutuliiton myöntämä Kotiseututyön mitali ojennettiin kahdeksalle seuramme entiselle tai nykyiselle toimijalle; oman seuran johtokunnan myöntämiä Kotiseututyön ansiomerkkejä jaettiin 12 henkilölle. Molempien ansiomerkkien suurehko määrä selittyy sillä, että aiempina vuosikymmeninä Kotiseutuliiton myöntämiä ansiomerkkejä on anottu aika vähän, alemmalla ansiomerkillä seuran johtokunta halusi muistaa myös Viitasaaren historian jatko-osan valmistumiseen vaikuttaneita henkilöitä.

Vuoden tapahtumista mainittakoon myös Viitasaaren historia -teoksen jatko-osan julkistamistilaisuus 23.1.2009 kaupungintalolla. Seuran edustajina puheenjohtaja sekä Heikki Kokkinen vastaanottivat seuralle lahjoitetun uunituoreen teoksen, jonka valmistumisen oli pitkä, kymmenen vuoden prosessi.

 

Muuta toimintaa

Seura sai Opetusministeriöltä ARVI-arkistointihankkeeseen  2000 euroa. Päätös tuli kesäkuussa 2009, ja selvitys sen käytöstä on toimitettava OPM:öön vuoden 2010 mennessä.

Juhani Ruuska on edelleen huolehtinut seuran valokuva-arkistosta. Samoin hän on Päivi Leivonen-Majaniemen kanssa vastannut seuran kotisivuista.

 

Talous

Seuran talous on suhteellisen vakaalla pohjalla; tilinpäätös osoittaa vuodelta 2009 ylijäämää 296,84 euroa. Tulevina vuosina on keskityttävä myös varainhankintaan toiminnan mahdollistamiseksi.

Jäseniä vuonna 2009 oli n. 94.