Viitasaari-Seura

Viitasaari-Seuran toimintakertomus vuonna 2019

Viitasaari-Seura                            TOIMINTAKERTOMUS


VIITASAARI-SEURAN TOIMINTA VUONNA 2019

 

KOKOUKSET

Pidetty 13 johtokunnankokousta (17.1., 7.2., 7.3., 14.3., 4.4., 14.3., 29.4., 13.5., 12.6., 25.7., 21.8., 24.9., 16.10., sekä 18.11.) 

 

Yleisiä, sääntömääräisiä kokouksia oli kaksi: kevätkokous Taresilla Nesteellä 14.3. vieraana Helena Raatikainen (Haukirinteen rakentaminen) ja syyskokous samassa paikassa 18.11. vieraana Aino Linjama (Viitasaari-puku). 

 

Jäseniä oli 120.

 

Puheenjohtaja Elina Räsänen, sihteeri Juha Kuronen, rahastonhoitaja Erkki Virtanen, varapuheenjohtaja Jaana Räihälä, Maria Kaisa Aula, Reino Huuskonen (Lottamaja- ja kirjanmyyntivastaava), Marketta Raitanen, Erkki Ruuska. Kutsuttuna entinen puheenjohtaja Anneli Martinkauppi.

 

Toiminnantarkastajat


 

MUU TOIMINTA

 

Kuvailtoja järjestettiin sekä Kololla että Lennättimessä. Kuvia oli esillä 24.1. Lennättimessä Timo Bomanin Sörkkä-kirjasta (41 katsojaa) sekä Kololla Mikko Pakkaselta ja Mauri Kuokkaselta (13 katsojaa). Lennättimessä 4.2. esiteltiin Jussi Haverisen ja Erkki Virtasen kuvia (28 katsojaa). Kololla 18.2. Mikko Pakkasen kuvia oli vanhoista korteista eri vuosikymmeniltä. Lennättimessä 8.4. Heikki Saraste esitteli kuviaan, samoin Timo Boman kuvia Viitasaaren lentokerhosta (33 katsojaa).

 

Marraskuussa Simo Paanasen kuvaamia kaitafilmejä katseli 48 henkilöä nuorisotalon teatterissa.

 

Haapaniemen koulun neljäsluokkalaiset tutustuivat Savivuoren rakennuksiin ja maisemaan kotiseutupäivässä 23.5. 

 

Kotiseudun sunnuntain järjestelyt yhdessä Viitasaaren evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa toteutuivat luontokirkkona 28.7. Vanhassa Kirkkosaaressa. Sini Paananen kertoi saaren historiasta.

 

Seuran 70-vutisjuhla pidettiin lauantaina 31.8. Viitasaaren Yhteiskoulun tiloissa. Läsnä oli 120 – 130 osanottajaa aterioimassa paikallisen ruuan ohjelman parissa. Juhlapuhujana oli Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna. Esiintyjinä paikallisia kuoroja ja pelimanneja, juontajana vapaa-aikatoimen toimialajohtaja Jorma Rihto. Seura palkitsi Simo Paanasen kuvaharrastuksen takia Vuoden Viitasaarelaisena kulttuuritekona. Tilaisuudesta on Alpo Syväsen ottamia valokuvia sekä vieraskirja.

 

Juttu juhlasta sekä Kotiseutuliiton puheenjohta Janne Vilkunan puhe olivat esillä Viitasaaren

Joulu-lehdessä.

 

Varapuheenjohtaja Räihälä osallistui Tuusulassa valtakunnallisille kotiseutupäiville 10. - 11.8. 

Johtokunta otti osaa Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäiville Kivijärvellä 29.11.

 

Jouluruokailu pidettiin Wiitatuvalla 5.12.


ARKISTOINTI

 

Viitasaaren kaupungin arkistointisihteeri Seija Järnfors on kolmena/neljänä 

keskiviikkoiltana käynyt kololla järjestämässä ja arkistoimassa lähinnä 

kirjamateriaa. Vuodelta (1905) peräisin oleva mahdollisesti vihkiryijy, hyvin kulunut ja hauras) ja pienempi ryijy (valmistusvuosi ei tiedossa).

 

Rahaa tähän varattiin 500€. 

Työpalkat(50 + sotu) ilta/kerta. Sovittu neljästä kerrasta.

Arkistotarpeita Järnfors on hankkinut Viitasaaren kaupungintalolta ja Viitasaaren kirjakaupasta. 

 

Tärkeimmät ja hauraamat materiaalit on nyt saatu käärittyä silkkipaperiin. 100 vuotta vanhat ja vielä iäkkäämmätkin paperit ovat arkoja repeämiselle.

 

Jouko Silvennoisen kuvaamia negatiivejä vuosilta 1980-1981 on Niko Tuttavainen scannannut

ammattimaisesti hyvillä välineilä ja suorittanut muutamille negatiiveille korjailua.


 

LAHJOITUKSIA

 

Kari Pirttinen lahjoitti 20.2.2019 kirjan Metsänomistajan asialla,

144 sivua/2006, muistitikun(sisältää kirjan public-kuvat), sekä 8 lehtistä Viitasaaren Metsänhoitoyhdistyksen 10-vuotis toimintakertomuksia ja muutamia muita.

 

Viitasaaren kirjasto luovutti laatikollisen Viitasaarta käsittelevää kirjallisuutta.

Aineisto oli peräisin lakkautetun maakuntakirjaston kokoelmista.

Kyseiset kirjat on hyllytetty kololla valkoiseen kirjahyllyyn. Kirjoihin on Järnfors liimannut saatetekstit.

 

Jyrki Salolatva luovutti kaksi vanhaa kirjaa 6.3.2019.

 

Kuvalahjoituksia: Marja-Leena Niskanen, Ulla Tuohimetsä, Outi Vehniäinen 

o.s. (Koskela), Pirjo-Riitta Rekonen.

 

Mauri Kananen kävi 7.3.2019 Juha Kurosen pyynnöstä tutustumassa reservinupseerien aineistoon. Samalla käynnillä hän antoi vinkin edesmenneen itseoppineen valokuvaaja Einari Paanasen (Honkapellon Einari) lähes kuudensadan lasinegatiivin kokoelmasta Viitasaarella. Kokoelma säilyy edelleen kuvaajan pojan lesken hallussa. Keski-Suomen museo on kuvannut ne omaan käyttöönsä. Mauri Kananen on yhdessä Alpo Paanasen kanssa käynyt museolla tunnistamassa noin 100 negatiivia tai kuvaa. 

 

Mauri Kuokkanen lahjoitti kuvakokoelmansa Seuran haltuun. Noin 150 Kuvaa on käyty läpi.

Anneli Martinkauppi, Elina Räsänen, Marketta Räsänen ja Juha Kuronen ovat haastatelleet Kuokkasta ja samalla tallentaneet kuvatietoja.

 

Esko Pasanen lahjoitti H. G. Porthanin kirjan 2.10.

Sini Paananen lahjoitti yhdessä ouko Nikkilän kanssa kirjoittamansa kirjan; Aatelisneidosta Kauppilan emännäksi.

MUU TOIMINTA

 

Toukokuussa Pauli Salonen kierrätti johtokuntalaisia Hännilänsalmen juoksuhaudoilla.

 

Yhdessä reservinupseerien kanssa syyskuussa oli tustumisretki Koljattiin. Oppaana toimivat Pauli Salonen ja Timo Boman. Erkki ja Hilkka Ruuska kutsuivat kotiinsa kuulemaan Erkin muisteluksia sotavankien oleskelusta.

 

Lottamaja laitettiin talvikuntoon syyskuussa. Lämminvesivaraajan ylipainekytkin ja vessan pytty on uusittu. Molemmat ovat aiheuttaneet vajaan sadan kuution ylimääräisen vedenkulutuksen. Reino on pessyt Lottamajan seinät, kaiteet ja lattian sekä asentanut suojaverkot. Aikaisemmin kesällä on majalle hankittu entisten tuolien kaltaiset uudet tuolit kuluneitten tilalle. Lottamajan talous on seuralle merkittävä: Vuokratuloja on tullut vajaa kaksituhatta ja menoja ollut vajaa tuhat euroa. 

 

Pj. Elina Räsänen teki H: G. Porthanista jutun Viitasaaren Seutu -lehteen. Seuran järjestämänä tapahtumana patsaalle laskettiin seppele 8.11. eli Porthanin syntymän 280-vuotispäivänä. 

 

Edellinen puheenjohtaja Anneli Martinkauppi ja sihteeri Juha Kuronen kävivät viemässä 2.10. 2019 kotiseutuneuvos Esko Pasaselle Seuran 70-vuotisjuhlassa pidettyjen puheitten kopiot. Vastaanottaja ilahtui kovasti vierailusta ja tuomisista. Käynnin päätteksi hän lahjoitti seuralle  Porthanin kirjan. 

 

Mauri Kuokkasen kuvalahjoitusta on inventoitu, ja johtokuntalaisten haastatteluissa kerätty muistiin kuvatietoja.

 

Johtokunta 22.1.2020

 

Jaana Räihälä, pj Juha Kuronen, siht.